YÖRESEL TEMEKLER
ZERFET
Malzemeler Un, yağ, maya, şeker ve sarmısaklı yoğurt
Yapılışı Un leğenlerde yoğrulduktan sonra açılarak yuvarlak bir şekil verilir, şekil verildikten sonra, altına büyük taş yerleştirilmiş ve üzerine daha önceden ateş yakılarak hamuru pişirecek derecede ısıtılmış locına konur.Bunun üstüne sac konur ve sacın üzerine de tekrar ateı yakılır ve pişirmeye bırakılır. Iyice piştikten sonra sacın altından çıkarılan bafkonun, üst kapağı açılır. Içi iyice eşilir ve ayranla sıvanır. Daha sonra içinden çıkarılan ekmek parçaları ufalanarak tekrar içine doldurulur. Etrafına ayran, üzerine de kızartılmış tereyağ dökülür.Ve yemeye hazır hale gelir. Önceleri elle (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakla) yenirken şimdi kaşıkla yenmektedir.
SİR Zerfetle aynı malzemeleri içerir ve yapılması da aynıdır. Bafkonun hepsi büyük bir tepsiye doğranır. Zerfetteki gibi alt kısmı bırakılmaz, o da doğranır.Ve zerfet gibi yenir.
TİRİT Ekmek yine keldoştaki gibi doğranır. Ayrı bir tavada soğan ve kavurma kızartılır. Kavurma içine su katılarak kaynatılır. Istenirse suyun içine kayısı ve yumurta da katılır.Bu karışım doğranmış ekmeğe dökülür ve hazır hale gelir.
MASTEWE
Malzemeler Bulgur, ayran ve yağ
Yapılışı Bir tencereye ayran ve bulgur konularak kaynatılır. Katılaşıncaya kadar karıştırılır.Bu katılaşmış hali derin bir tabağa konur. Içi çukurlaştırılıp içine yağ dökülür.Ve afiyetle yenir.
XAŞİLA GULİKE
Malzemeler Taze gulik (ilkbaharda yetişen doğal bir sebze), bulgur ve yağ
Yapılışı Öncelikle tencerede gulik kaynatılır. Sonra yeterince bulgur katılır. Katılaşıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra mastewe gibi içi çukurlaştırılarak yağ dökülür ve yenir.
GULOLİK (Sulu Köfte)
Malzemeler Köftelik bulgur, kıyma, yumurta, soğan, salça ve baharat
Yapılışı Soğan, salça ve baharatlar hazırlanır ve kaynamış suya katılır. Köftelik bulgur, yumurta ve kıyma da karıştırılarak iyicene yoğurulur. Ve fındık büyüklüğünde yuvarlaklaştırılır. Bu hazırlanan köfteler soğan, salça ve baharatların konduğu tencereye konur ve kaynatılır. Ve afiyetle yenir.
GIRAR
Malzemeler Nohut, dövme, ayran ve nane
Yapılışı Nohut ve dövme pişirilir. Üstüne ayran dökülüp hafif kaynatılır. Üstüne nane katılarak çorba niyetine içilir.
KEŞKEK
Malzemeler Kemikli et, dövme, nohut ve yağ
Yapılışı Et pişirilir.Diğer malzemeler de etin olduğu tencereye katılır. Ve ılaşıncaya kadar pişirilir.Katılaşınca tabaklara konur ve içi oyularak yağ dökülür ve yenir.
UN HELVASI
Malzemeler Un, yağ, şeker ve su
Yapılışı Un yağda kızartılıncaya kadar pişirilir. Yeterli miktarda şeker suda eritilir.Bu bulamaç kızarmış olan una katılır. Ve hafif ateşte pişirilir. Varto'da Yetişen Doğal Sebzeler:
CAĞ Dağlarda yetişir. Hem yemeği hem de turşusu yapılır. Kışın tavaya biraz yağ dökülerek, cağ, yumurta ve unla karıştırılarak pişirilir.
GULIK İlkbaharda dağlarda yetişir. Doğal olarak yendiği gibi çorbası ve xaşili de yapılır.
KENGER Doğal olarak yendiği gibi turşusu ve yemeği de yapılır.
Yemeği Kenger haşlanır. Suyu sıkılır. Yağda kızartılır. Birkaç yumurta eklenir. Ve hazır yemek haline gelir.
HELİZ Ilkbahar mevsiminde yaygın olarak yetişir. Yemeği yapılır. Suda haşlanır. Sudan çıkarılıp sıkılır. Yağda kızartılır, ısteğe göre yumurta da katılabilir. Ve servis yapılır.
SO Yemeği yapılır. Doğal olarak da yenir. Bazen gırara da katılır. Yemeği heliz gibi yapılır.
DOĞAL HALİYLE YENEN SEBZELER Sıpıng(yemlik), sirim(doğal sarmısak), tırşo, rıbes(uşkun) ve pung(nane)
En Çok Okunan Sosyal ve Kültürel Yapı
|